19 juli 2022

Zijn er een slordige 50.000 planten aangeplant en het is nog niet klaar. In het najaar wordt er verder gewerkt in de tuinen. Er worden wat foutjes hersteld, zoals bankjes die zijn verdwenen in de planten, roze planten waar het wit moet zijn en er moeten nog heel wat bollen worden aangeplant. Maar dan is de uitvoerder klaar en begint het feest pas.

Eigenlijk nu al want de gekozen planten zijn ingehaald door niet gekozen planten. De niet gekozen planten, ook wel onkruid of inheemse beplanting genoemd, zijn met veel meer en groeien sneller en hoger. Dat is wel even een puntje van aandacht. De bewoners zijn best geschrokken. Sowieso is het even wennen aan al die planten voor het raam, verteld een bewoner mij. Hij had rozen verwacht zoals in zijn vorige straat, deze planten kent hij niet en zien er slordig uit in zijn ogen.

Dan ga ik heel hard aan het werk, uitleggen, waarom deze keuzes zijn gemaakt en waarom dat belangrijk is voor de toekomst, wat de waarde is en dat het even tijd nodig heeft voor de beplanting is volgroeid en ………..

Voor Nijestee is het ook een uitdaging. Los van het gewenningsproces van een aantal bewoners is het onderhoud anders dan het was. Wieden in plaats van schoffelen en maaien is veel arbeidsintensiever. Terug in de tijd en tegelijkertijd op naar de toekomst. Want bij goed beheer  is onderhoud over een paar jaar nauwelijks nodig en kunnen de tuinen klimaatextremen aan, vliegen er veel vlinders en bijen en hopelijk zitten de bewoners dan gezellig samen op een bankje in de tuin.

 

 

Bekijk het blog overzicht