24 april 2020

Groen is het nieuwe zwart, laat de tuin weer tuin zijn, weg met de tegels, de tuin wordt weer gewaardeerd, deze en nog meer kreten las ik onlangs in verschillende bladen en nieuwsbrieven.

Ik word heel blij van deze berichten. Steeds meer medestanders vind ik nu in de strijd tegen de betegeling van de tuinen. Veel tegels in tuinen van rijtjes huizen leidt tot geluidsoverlast, hittestress en ander ongemak. Dat kan echt anders, gelukkig zien steeds meer mensen dat.

De tuin zou een ruimte moeten zijn, waar de elementen ervaren kunnen worden. Juist omdat de tuin aan de huiskamer grenst is het kunnen ervaren van een andere wereld dichtbij huis van grote waarde.

In de tuin kan de wind even gevoeld worden en de zintuigen geprikkeld door geuren of door de verschillende kleuren groen van de planten op te merken. Door even in te zoomen in de wereld van de planten en tegelijkertijd uit te kunnen zoomen door naar de lucht te staren kunnen de gedachten even tot bedaren komen. Een moment van innerlijke rust ervaren, even loslaten door buiten te zijn dichtbij huis, dat is de kracht van een (groene) tuin.

Vandaag heb ik de laatste planten van de tuin van een schuurwoning gebracht. De tuin is nu klaar. Dat wil zeggen, klaar voor de toekomst. Er is nog bijna niets te zien ondanks dat er nu een slordige 1.500 planten in de grond staan, de gras – en bloemenmengsels zijn ingezaaid en de schaduwtuin is voorzien van grote bladplanten. Gelukkig zijn de silhouetten van de geplante bomen en struiken wel meteen zichtbaar. In dit tuinontwerp van deze tuin van ca. 800 m2 zijn er alleen tegels gebruikt voor het toegangspad. De eventuele paden en terrassen zullen t.z.t. gemaaid worden als het gras-bloemenmengsel te hoog is. Een tuin kan echt met minder tegels.

Instagram: https://www.instagram.com/p/B7TgOA4Jstx/

Andere voorbeelden van natuurlijke tuinen: Blauwe stad

Bekijk het blog overzicht