4 januari 2023

Steeds meer wordt er gebouwd in blokken met een open ruimte in het midden. Soms binnentuin, meestal binnenterrein genoemd. Dat kunnen fantastische binnenplaatsen worden met hoog wuivende bomen, klimtouwen om aan te slingeren, een grasveldje om op te spelen en waar vogels, vlinders en bijen gezellig rondzwermen. Veilige oases in de stad waar kinderen buiten kunnen spelen. 

Het is vaak een complexe opgave. Deze potentiële oases krijgen tal van functies mee. Parkeren bijvoorbeeld. Er moet plek gemaakt worden voor: auto’s, motoren, brommers, scooters, snor, bak, electrieken met mand, race, ‘gewone’, kinder – en andere modellen fietsen. De elektrische voertuigen moeten er kunnen opladen. De bewoners ook.

Uiteraard moet de ruimte klimaat adaptief zijn en de biodiversiteit versterken. Hittestress moet voorkomen worden. Lastig. De bouwblokken rondom de binnenplaats worden immers hoog. Zelfs in de winter is het er warm. Dan heb ik het nog niet eens over het effect van de reflecterende zon op alle voertuigen in de zomer.

Tractie, een bouwblok in de Grunobuurt, ontwerp van architectenbureau de Zwarte hond,  heeft zo’n soort van binnenruimte. Het plan was er te kunnen parkeren onder een groen dak. Dat ging niet door. Vervolgens werden de parkeerplaatsen geminimaliseerd, dat kon ook niet doorgaan.

De opgave kwam bij mij terecht.

Nieuwsgierig geworden?

bij project groen parkeren laat ik een oplossing zien

 

Bekijk het blog overzicht