In de Vermeerstraat
In de Vermeerstraat vertellen de tuinen een verhaal.

Dame en dienstbode is een schilderij uit 1666-1667 van de Delftse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675).
De woongebouwen in de Vermeerstraat werden vernoemd naar het schilderij en in de voegkleuren zijn de figuren verbeeld. Het gebouw 'De Dame' kreeg een gele voeg en de 'Bode' een blauwe.
In de tuin van de Dame wordt de parelketting vormgegeven door wit bloeiende verhoogde eilanden die samen een ketting vormen. In deze ruimte is een meanderend wandelpad opgenomen waar men (over een tijdje) in de schaduw van de bomen kan gaan wandelen of op een bankje kan gaan zitten.
De buitenruimte van de Bode kenmerkt zich door een enveloppe vormige ruimte gevormd door een padenstructuur. In het midden van de ruimte symboliseert een eik het verhaal in de brief.


Beplantingsplan
Het beplantingsplan is gelaagd, naast het vormgevende aspect (schilderen met planten) wordt de beplanting ingezet om: het geluid te absorberen, de privacy van de bewoners te versterken, biodiversiteit te creëren, water te bergen en de bewoners, letterlijk, in het groen te zetten.
De subtiele hoogte verschillen zorgen voor spanning, waterberging en versterken de biodiversiteit. Naast een ruige weide met wadi zijn de gemeenschappelijke binnentuinen en de voortuinen volledig beplant met (inheemse) bladplanten, vaste planten, bomen, struiken en bollen en bestaat volledig uit klimaatbestendige beplanting.
Het groen legt de loper uit, de aangrenzende straat in.
De paden zijn gemaakt van Komex bio, een waterdoorlatende halfverharding.
De Vermeerstraat is klaar voor de toekomst.
In Kostverloren heeft elk binnenterrein een thema, de verschillende thema’s van de tuinen van Vermeer passen daarom goed in de omgeving.
De Vermeerstraat legt de loper uit.





