Over
Jeanne

maker van tuinen en stadsnatuur

Bedenker van aantrekkelijke, gezonde en veilige plekken in de open lucht, waar leefbaarheid en ontspanning haast vanzelf tot bloei komen.

Een tuin die naadloos overloopt in de ‘echte’ natuur, een spannende groene oase tussen de stedelijke jungle van steen en asfalt, een ontmoetingsplek achter de tuindeuren. 
Overal waar het ineens veel mooier is en waar je je meteen op je gemak voelt, daar zijn wij geweest.

Manier van denken

01

Goed om te weten

Natuurlijk, elke tuin is anders, elke buitenruimte in de stad heeft een ander karakter. Je wilt er spelen, chillen, half en half wonen, of alleen maar een beetje mijmerend naar kijken. Daarom is geen ontwerp van ons hetzelfde. Wel gebruiken we bij elk idee een paar uitgangspunten; dat is de basis die het overal goed doet.

02

De ruimte bepaalt het ontwerp, niet het materiaal

Misverstand 1: begin nooit met de aanleg van paden, muurtjes, beelden, vijvers of andere ‘harde’ materialen of details. Die voeren nooit de boventoon. Het gaat altijd om de ruimte en hoe je die beleeft. In het plattegrond wordt dan ook allereerst gezocht naar de 'geest van de plek' en de vorm van de ruimte.

03

Groot denken kan ook goed op microniveau

Wat het idee ook is, beplanting krijgt de ruimte. Klein of groot, midden in de stad of in het buitengebied, dat maakt eigenlijk niet uit. Grote gebaren werken vaak goed in kleine ruimtes en omgekeerd worden grote ruimtes vaak opgedeeld. Hoe dan ook, elke groene plek, doet mee. Inspiratie halen we uit de (landschaps)architectuur, design, foto’s, film, reizen, muziek, dans, kunst – en vooruit, uit de natuur zelf.

04

Maximale dynamiek, maximale rust

De kalmte van structuur kan heel goed samen met beweging en voortdurende verandering van beplanting. Daarom kiezen wij vaak voor ruige beplanting die met de seizoenen mee verandert en zich thuis voelt in elk weertype. Wuivende wilde grassen bijvoorbeeld, heel stoer en toch lieflijk. Bijkomend voordeel: minder onderhoud nodig. De beplanting lost het grotendeels zelf op.

05

Vorm volgt functie & functie volgt vorm

Je wilt een mooie buitenruimte, die gezien mag worden. Maar je wilt hem toch vooral ook gebruiken. Geen meerwaarde, maar een must. Daarom gaan we voor de alleskunners onder de tuinen, met verwachte en onverwachte functies: ontmoetingsplek die privacy en geborgenheid geeft, laagdrempelige speelplek voor de kinderen. En nu we toch bezig zijn: een beetje buitenruimte is klimaat adaptief en versterkt de biodiversiteit. Want alle beetjes helpen.

06

Meedenken vanaf het begin

Het smaakvol en verantwoord ontwerpen van een goede buitenruimte is een puzzel met meerdere lagen. Het is veel meer dan een inkooplijstje of plattegrond met beplantingsplan. Je zou het niet soms niet zeggen, maar het gaat vooral om mensen. De inrichting van (openbare) buitenruimtes bepaalt voor een groot deel de leefbaarheid van een stad. Alles speelt een rol: gebouwen, bomen, geluiden, de buurt en de bewoners. Bij nieuwbouw denken we daarom graag mee vanaf het begin.

Verandering nodig?

Wij werkten al voor woningcorporaties, architecten, projectontwikkelaars, gemeenten, zorginstellingen en particulieren die het buiten heel goed voor elkaar willen hebben. Mensen die het duidelijk anders willen, zonder precies zelf te weten hóe anders.

Meer over Jeanne